Пт. Апр 5th, 2024

B апаратному підході ви використовуєте такі інструменти пошуку несправностей, як логічні пробники і логічні пульcаpи, призначені для послідовного проходження за схемою. Цей метод вимагає тестового устаткування і деяких знань у цифровій електроніці.

Розробники  ПК платформ х86 у свій час завбачливо вмонтували в BIOS різні процедури діагностики несправностей. Після подачі на материнську плату живлення, якщо справні такі основні вузли, як генератор тактових частот, системна шина і шина адреси/даних, а також правильно сформовані всі базові напруги, центральний процесор починає виконання програмного коду BIOS. При цьому відбувається ініціалізація регістрів набору системної логіки, визначається тип і розмір пам’яті, пошук і ініціалізація відео підсистеми, послідовних і рівнобіжних портів вводу-виводу, накопичувачів на гнучкому і жорсткому магнітному дисках, пошук додаткового устаткування, встановлених на материнську плату – усього процес складається більш, ніж зі ста операцій. Ці процедури звуться POST (Power-On Self Test, що у вільному перекладі позначає “Самотестування по Включенню Живлення”). При вдалому проходженні всіх етапів BIOS переходить до завантаження операційної системи.  Для того щоб можна було зробити зовнішній контроль за проходженням POST, у просторі портів був виділений спеціальний – Manufacturing Test Port 0080h. Сюди на початку виконання кожної з процедур ініціалізації вищевказаних пристроїв BIOS виводить код, що однозначно визначає призначення процедури ініціалізації і відповідно пристрій, що буде проініціалізовано або протестовано. 

 В випадку успіху BIOS починає ініціалізацію наступного пристрою і записує в порт 0080h наступний код і т.д. Якщо ж пристрій проініціалізувати не вдається, ініціалізація наступних пристроїв не проводиться, і BIOS або зупиняє своє виконання, або намагається звернутися до пристрою повторно. Таким чином, знаючи останній POST код, можна визначити який з пристроїв дав збій. Всім відомо, що деяку діагностику несправностей системи на етапі старту можна провести за допомогою звукових сигналів системного динаміка. Ці сигнали – ні що інше, як продубльовані значення порту 0080h. Але таких сигналів завжди значно менше, ніж діагностичних кодів, тому про кваліфікованій і вичерпній діагностиці несправностей ПК із їхньою допомогою говорити не приходиться. Як правило, POST коди кожного виробника BIOS не залежать від моделі материнської плати. Секрет однаковості в тім, що створення BIOS – процес дуже трудомісткий і складний. З цієї причини усі, хто працює з POST діагностикою, знають буквально наперелік характерні помилки і колізії, що можуть привести до нестарту комп’ютерної  системи чи зависанню на ранніх етапах ініціалізації чіпсету. 

Треба сказати, що найчастіше відмови є наслідком не поломки, а апаратних нестиковок, несумісності програмних моделей чи банальних проблем з контактами. Нижче приведений короткий перелік часто зустрічаємих несправностей. На практиці ці несправності складають велику частину всіх проблем, що виникають через вихід з ладу компонентів материнських плат, збоїв периферійних пристроїв, виходу з ладу адаптерних плат, часткового чи повного ушкодження вмісту BIOS, порушення правил установки додаткових чи пристроїв порушення правил зборки.

APM

Расширенное управление питанием (APM — Advanced Power Management) разрабатывалось с целью сокращения потребления энергии компьютером в режиме простоя. В BIOS задаются несколько состояний пониженного энергопотребления, и указывается время бездействия, по прошествии которого они будут активированы. Причем доступ к функциям APM имеет и операционная система: она также может перевести компьютер в то или иное состояние. В настоящее время APM уже практически не используется, ему на смену пришел более совершенный интерфейс расширенного конфигурирования и управления питанием (ACPI — Advanced Configuration and Power Interface).

Активность устройств

Время бездействия компьютера определяется путем слежения за активностью отдельных компонентов. При этом вам предоставляется возможность указать устройства, при работе которых компьютер не должен переводиться в энергосберегающий режим средствами BIOS.

ACPI

Современный компьютер трудно представить без программного доступа к функциям управления питанием, позволяющим, в частности, автоматически включать и выключать питание, переводить компьютер в энергосберегающие режимы, управлять его пробуждением. За это отвечает интерфейс расширенного конфигурирования и управления питанием (ACPI — Advanced Configuration and Power Interface).

Включение и выключение

Любая современная версия BIOS имеет в своем составе опции, задающие поведение кнопки включения питания на системном блоке. Нередко встречается возможность сконфигурировать и индикатор питания. Вы можете указать поведение компьютера после сбоя электропитания — должен ли он автоматически включиться после восстановления напряжения в электросети, остаться в выключенном состоянии или вернуться к состоянию, имевшемуся в момент пропадания напряжения в электросети.

Пробуждение

Как уже говорилось, материнские платы ATX и BTX поддерживают автоматическое управление питанием. Это позволяет, в частности, пробудить (или включить) компьютер при активности того или иного устройства. Например, сетевая карта, если она поддерживает технологию Wake-on-LAN, позволяет включить питание компьютера и выполнить загрузку операционной системы при приходе по сети так называемого «магического» пакета (Magic Packet), что может быть полезно при плановом обслуживании компьютеров в ночное время (поиск вирусов, архивирование данных).

От content

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Обнаружен блокировщик рекламы! Пожалуйста, обратите внимание на эту информацию.

We\'ve detected that you are using AdBlock or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

У нас нет баннеров, флэшей, анимации, отвратительных звуков или всплывающих объявлений. Мы не реализовываем эти типы надоедливых объявлений! Нам нужны деньги для обслуживания сайта, и почти все они приходят от нашей интернет-рекламы.

Пожалуйста, добавьте tehnar.info к вашему белому списку блокирования объявлений или отключите программное обеспечение, блокирующее рекламу.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock